Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж НАТО постачає Україні «брухт» замість зброї

Російські ЗМІ поширюють інформацію про те, що НАТО «постачає брухт», тобто стару неефективну зброю Україні, аби «очистити склади» та «утилізувати старий непотріб». Цей меседж і раніше з’являвся в російських телеграм-каналах, але цього разу він має конкретне джерело — польський сайт Niezależny Dziennik Polityczny. Але цей сайт, створений для поширення  російської пропаганди, не має жодного стосунку до журналістики.

Як з’ясували журналісти польського порталу True Story, більшість публікацій видання скопійовано один до одного з інших порталів; у такий спосіб складається враження повноцінного ЗМІ. Нечисленні оригінальні матеріали є неприкритою російською пропагандою і брехнею. Наприклад, саме це видання опублікувало сфабриковані заяви американських генералів, що поляки — п'яниці, наркомани, злодії. Більшість текстів написані поганою польською мовою, насиченою росіянізмами, в текстах трапляються неможливі мовні конструкції. На думку True Story, це результат невдалого машинного перекладу. Редактор видання Адам Камінський — вигадана особа. Фотографія, яка була розміщена в його акаунтах у твіттері і фейсбуку (зараз обидва видалені), насправді — портрет литовського травматолога Андрюса Жукаускаса. Також реальні польські журналісти не знайшли нікого, хто особисто знав би авторів оригінальних статей Niezależny Dziennik Polityczny.

Все це доводить, що Niezależny Dziennik Polityczny — черговий фейковий сайт, створений виключно для поширення вигідних Росії пропагандистських меседжів.

Цікаво, що майже одночасно з меседжем про «брухт», який постачає Захід для України, російська пропаганда поширює й інший: «Україна стала полігоном для випробувань новітніх технологій та зброї». Це одна з особливостей російської пропаганди: не стільки просувати якусь свою,  «альтернативну» версію реальності, скільки поширювати якомога більше вигаданих версій, аби аудиторія просто заплуталася та припинила спроби знайти правду чи факти.

А вони такі: захід постачає Україні й стару зброю радянського взірця, яким була здебільшого озброєна українська армія, і нову, сучасну техніку. Першої стає все менше, другої — все більше. І відбувається це зі зрозумілих та очевидних причин: українські військові вміли воювати радянською зброєю, і тому її постачали країни, які все ще мали її запаси. Тепер її залишається все менше, а все більше українських військових навчаються володіти сучасною західною зброєю, — а Європа та США все більше її постачають.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись