Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Зеленський відмовився від перемир’я на Різдво

Російські телеграм-канали поширюють повідомлення, що президент України Володимир Зеленський «офіційно відмовився від різдвяного перемир’я». Що, стверджують пропагандисти, демонструє «нелюдськість» української влади. Але це — маніпуляція.

Насправді Україні ніхто не пропонував різдвяного перемир’я. Закликав до припинення вогню на Різдво лише очільник РПЦ патріарх Кирило (Гундяєв),до того ж звернувся до «всіх сторін, долучених до конфлікту», тобто й до військово-політичного керівництва і Росії, й України. І Росія на ці пропозиції взагалі не відповіла. Натомість відповів радник президента України Михайло Подоляк, який назвав ці заклики Гундяєва «цинічною пасткою та елементом пропаганди».

І нагадав: Кирило від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну підтримує цю війну, називає її «священною» та «метафізичною», обіцяє прощення гріхів тим, хто загине на цій війні, та навіть благословляє тих, хто йде вбивати українців.

Окрім того, що Кирило фактично є одним з пропагандистів цієї війни (за що на нього наклали санкції деякі країни), він також спільно з державною пропагандою розділяє українців на сорти – за релігійною ознакою. Оскільки в Україні багато хто зустрічає Різдво за іншим календарем, тобто 25 грудня – і католики, і греко-католики, і частина православних. Але  два тижні тому Кирилові було байдуже, чи загинуть під обстрілами на Різдво 25 грудня люди, чи ні. І російська армія обстрілювала  українців і на Різдво, і на Новий рік – масово запускала ракети, безпілотники, обстрілювала інфраструктуру та знищувала   будинки, лікарні та садочки.

І, врешті решт, заздалегідь відомо, що російська сторона, яка реально приймає рішення (тобто військово-політичне керівництво Росії, а не очільник її церкви) не зацікавлено в перемир’ї на свята. Про це ще 14 грудня повідомив прессекретар Путіна Дмитро Пєсков. Тоді він, відповідаючи на запитання пропагандистів, чи можливо перемир’я на Новорічні або Різдвяні свята, відповів: «Жодних пропозицій ні від кого не надходило, і такої теми немає на порядку денному». Тобто саму ідею про перемир’я на свята було відкинуто Росією ще в грудні.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись