Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Компанія Bonduelle передала російським військовим продуктові набори

У соцмережах поширюють фото, на якому поруч з банками консервованих овочів від компанії Bonduelle є листівка російською мовою з написом «Дорогий солдате, вітаємо тебе з Новим роком! Бажаємо всіх благ та якнайшвидшої перемоги!». В пості, що був розмішений у новинній фейсбук-групі міста Ярцеве (Смоленська область Росії) повідомлялося, що в такий спосіб, подарувавши продуктові набори, російських солдатів привітала керівниця російської Bonduelle у Росії Катерина Єлісєєва. В листівці, зображеній на фото, також ідеться, що начебто подарунки у вигляді чотирьох банок консервованих овочів отримають 10 тисяч російських солдатів. Зараз оригінальний пост, де розмістили фото «подарунків», недоступний. Як повідомляє StopFake,  — це неправда.

Принаймні, головний офіс французької компанії Bonduelle офіційно спростував причетність до «новорічних подарункових наборів», які нібито були надіслані від її імені армії Росії. 31 грудня компанія Bonduelle випустила заяву, в який повідомила, що «російські соціальні медіа поширили неправдиву інформацію про їхню роботу в Росії». Компанія продовжує працювати в Росії, на відміну від сотень інших західних компаній, але заперечує свою причетність до привітань російських окупантів. «Ця інформація, а також заяви, які приписуються компанії Bonduelle і її керівництву, є фейком», — йдеться в заяві. У пресслужбі додали, що Bonduelle продовжує працювати в Росії «з єдиною метою — забезпечити доступ населення до базових харчових продуктів у Росії та сусідніх країнах». Пізніше в коментарі AFP компанія заявила: «Ми не надсилаємо посилок російським солдатам».

Водночас очільниця російського офісу Катерина Єлісєєва ніяк не прокоментувала появу фейку. Але з відкритих джерел відомо, що вона є випускницею академії ФСБ

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись