Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Росія отримала понад двадцять тисяч документів, що підтверджують роботу американських біолабораторій в Україні

Російські медіа цитують командувача військами радіаційного, хімічного та біологічного захисту Росії генерала-лейтенанта Ігоря Кирилова. На брифінгу він повідомив, що нібито за час повномасштабного вторгнення Росія отримала більш як двадцять тисяч документів, що підтверджують роботу американських біолабораторій в Україні. Мовляв, Пентагон створював компоненти біологічної зброї та випробовував їх на українцях та мешканцях решти держав, що межують із Росією. Ці повідомлення потрапили й до закордонного інфопростору. Проте, це — неправда.

Фактчекери проєкту MythDetector з’ясували, що «документи», опубліковані Міністерством оборони Росії, не є доказами створення компонентів біологічної зброї в Україні. Вони доступні у відкритих джерелах. Ба більше, додатки до наказу представлені без підпису чи печатки, тож офіційної цінності не мають. Частину цих «документів» публікували раніше.

Наратив про розроблення біологічної зброї в Україні — один з найтриваліших наративів російської пропаганди. «Детектор медіа» неодноразово пояснював витоки цієї інформації та спростовував фейки, що: США проводили в Україні навчання та тренування зі збудниками особливо небезпечних інфекцій; США розробили дрон, яким транспортуватимуть «заражених комах»; робота біолабораторій спричинила спалах африканської чуми свиней в Україні; американські вчені проводили випробування біологічних препаратів на пацієнтах психлікарні в Харкові; США планували використовувати українських птахів та комарів для перенесення хвороб в Росію. Наратив про американські біолабораторії в Україні Росія використала й для виправдання повномасштабного вторгнення, однак жодних реальних доказів цьому немає.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись