Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Американські вчені проводили випробування біологічних препаратів на пацієнтах психлікарні в Харкові

Росія продовжує вигадувати фейки про «біологічну зброю», яку начебто американці виробляли або розробляли в Україні. Цього разу – новий фейк: голова військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту збройних сил РФ Ігор Кирилов заявив, що в росіян є докази «випробувань потенційно небезпечних біологічних препаратів» на пацієнтах харківської обласної психіатричної лікарні №3. Начебто це робили «американські вчені з лабораторії в місті Мерефа».

Це – відвертий фейк, хоча б з декількох причин: по-перше, жодних доказів такої заяви не було надано. Кирилов посилається на засеречених свідків, про яких нічого невідомо. По-друге, Харківська обласна психлікарня знаходиться в місті, куди жодного разу не заходили російські війська, тому хоча б теоретично вони не могли б отримати доступ до карт пацієнтів. І, найважливіше: в Мерефі так і не збудували референс-лабораторію з вивчання патогенів та хвороб тварин. Планували, так. Але Михайло Добкин, наскільки відомо, припинив проєкт будівництва лабораторії ще в 2013 році – коли він був керівником області.

Детальніше про вигадані «американські військові лабораторії» в Україні читайте в матеріалах «Детектора медіа».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись