Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Американські вчені проводили випробування біологічних препаратів на пацієнтах психлікарні в Харкові

Росія продовжує вигадувати фейки про «біологічну зброю», яку начебто американці виробляли або розробляли в Україні. Цього разу – новий фейк: голова військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту збройних сил РФ Ігор Кирилов заявив, що в росіян є докази «випробувань потенційно небезпечних біологічних препаратів» на пацієнтах харківської обласної психіатричної лікарні №3. Начебто це робили «американські вчені з лабораторії в місті Мерефа».

Це – відвертий фейк, хоча б з декількох причин: по-перше, жодних доказів такої заяви не було надано. Кирилов посилається на засеречених свідків, про яких нічого невідомо. По-друге, Харківська обласна психлікарня знаходиться в місті, куди жодного разу не заходили російські війська, тому хоча б теоретично вони не могли б отримати доступ до карт пацієнтів. І, найважливіше: в Мерефі так і не збудували референс-лабораторію з вивчання патогенів та хвороб тварин. Планували, так. Але Михайло Добкин, наскільки відомо, припинив проєкт будівництва лабораторії ще в 2013 році – коли він був керівником області.

Детальніше про вигадані «американські військові лабораторії» в Україні читайте в матеріалах «Детектора медіа».

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join