Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Греція відмовилася поставляти Україні зброю

Російські ЗМІ в останні два дні, 14 та 15 квітня, масовано повідомляють, що Греція відмовилася від постачання зброї Україні. 14 квітня вони посилалися на заяву міністра оборони Греції Нікоса Панайотопулоса, а 15 квітня – на заяву прес-секретаря уряду Яніса Ойконому. Обидві заяви трактуються на користь підтримки Росії, але це не так. По-перше, Греція вже поставила Україні зброю – автомати Калашникова та мобільні протиракетні комплекси, та не планувала це робити надалі. По-друге, міністр оборони пояснив, що через напружені відносини з Туреччиною Греція не може поставити Україні додаткову зброю, не ризикуючи ослабити власну обороноздатність. І, нарешті, заява Ойконому пов’язана з публікаціями в грецькій пресі, у яких стверджується, наче Греція шість разів постачала зброю для України, і почала це робили до початку війни. Начебто, Греція передавала «Стінгери» та іншу зброю на бази НАТО в Європі, а звідти вже зброю поставляли в Україну. Ойконому, відповідаючи на запитання місцевих журналістів підкреслив, що Греція надавала зброю Україна один раз, після початку війни, - і фактично спростовував недостовірну інформацію. 

Також Греція неодноразово заявляла, що хоча поставки зброї в Україну в подальшому не плануються, країна намагається якомога швидше зменшили потребу в російському газі. Тобто заяви посадовців Греції не свідчать про підтримку їхнім урядом Росії та її війни в Україні.

При цьому і українські, і російські ЗМІ вибірково цитують результати опитування грецьких громадян, наводячи лише цифру, що свідчить про те, що 66% серед них проти постачання зброї Україні. Але не наводять інші показники: 70% підтримують Україну в цій війні, 60% підтримують санкції проти Росії, 52% виступають за свторення збройних сил ЄС.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись