Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation Греція відмовилася поставляти Україні зброю

Російські ЗМІ в останні два дні, 14 та 15 квітня, масовано повідомляють, що Греція відмовилася від постачання зброї Україні. 14 квітня вони посилалися на заяву міністра оборони Греції Нікоса Панайотопулоса, а 15 квітня – на заяву прес-секретаря уряду Яніса Ойконому. Обидві заяви трактуються на користь підтримки Росії, але це не так. По-перше, Греція вже поставила Україні зброю – автомати Калашникова та мобільні протиракетні комплекси, та не планувала це робити надалі. По-друге, міністр оборони пояснив, що через напружені відносини з Туреччиною Греція не може поставити Україні додаткову зброю, не ризикуючи ослабити власну обороноздатність. І, нарешті, заява Ойконому пов’язана з публікаціями в грецькій пресі, у яких стверджується, наче Греція шість разів постачала зброю для України, і почала це робили до початку війни. Начебто, Греція передавала «Стінгери» та іншу зброю на бази НАТО в Європі, а звідти вже зброю поставляли в Україну. Ойконому, відповідаючи на запитання місцевих журналістів підкреслив, що Греція надавала зброю Україна один раз, після початку війни, - і фактично спростовував недостовірну інформацію. 

Також Греція неодноразово заявляла, що хоча поставки зброї в Україну в подальшому не плануються, країна намагається якомога швидше зменшили потребу в російському газі. Тобто заяви посадовців Греції не свідчать про підтримку їхнім урядом Росії та її війни в Україні.

При цьому і українські, і російські ЗМІ вибірково цитують результати опитування грецьких громадян, наводячи лише цифру, що свідчить про те, що 66% серед них проти постачання зброї Україні. Але не наводять інші показники: 70% підтримують Україну в цій війні, 60% підтримують санкції проти Росії, 52% виступають за свторення збройних сил ЄС.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join