Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Рускій воєнний корабель не постраждав, а якщо постраждав, то не сильно, а якщо затонув – то через шторм

Російські ЗМІ та представники влади два дні, 14 та 15 квітня, після появи повідомлення про ушкодження флагманського крейсеру «Москва», наполегливо просували меседж про те, що з кораблем все гаразд. А якщо і не гаразд, то причина тому – випадковість. Спочатку з’явилися повідомлення, що на кораблі здетонував снаряд, але пожар локалізований, корабель на плаву, а екіпаж евакуйований. Причиною називали випадковий вибух або навіть паління екіпажу. В вечорі 14 квітня Міноборони РФ повідомило, що корабель затонув – але це сталося через шторм при буксировці, хоча раніше повідомляли, що пошкодження крейсеру незначні.

Сьогодні російські ЗМІ із посиланням на депутата Держдуми Затуліна вже повідомили, що невідома кількість екіпажу «пішла разом з кораблем», можливо серед них і капітан «Москви».

Тим часом українські військові одразу повідомили, що крейсер був підбитий українською ракетою «Нептун». Пентагон не зміг назвати причини загибелі крейсера, але повідомив, що інші кораблі Чорноморського флоту РФ відійшли від берегу України. Сьогодні ж The Washington Post із посиланням на чиновника в Пентагоні підтвердило, що корабель був уражений протикорабельною ракетою.

Попри те, що офіційно Росія не визнала, що «Москву» підбили українські військові, в російських телеграм-каналах масово поширюють повідомлення про «загибель крейсера під час бою», та обіцяють «мститися за крейсер». Чому потрібно мститися за корабель, я на якому хтось невдало закурив, в повідомленнях не поясняється. Також в повідомленнях просувається теза, що корабель не був підбитий ракетою українського виробництва, а уражений невідомою ракетою іноземного виробництва НАТО. Таким чином російськи ЗМІ та пропагандисти, серед яких Олександр Коц, поширюється наратив «Росія воює не з Україною, а проти НАТО».

Центр стратегічних комунікацій МКіП повідомляє, що постійною зміною меседжів російська пропаганда намагається зменшити психологічний ефект від ураження крейсеру.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись