Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк США планували використовувати українських птахів та комарів для переносу хвороб в Росію

Складно повірити, але Міністерство оборони Росії продовжує повідомляти про «знахідки», які начебто підтверджують «розробку біологічної зброї» в лабораторіях, які начебто створив Пентагон в Україні. 10 березня в МО РФ повідомили, що знайшли докази «експериментів з коронавірусом кажанів» - фактично натякаючи, що саме в Україні могли створити ковід. Раніше про те, що ковід був створений в Україні за допомогою Пентагону багато писали проросійські анонімні телеграм-канали та російські ЗМІ – остання хвиля таких фейків приходилася на кінець 2020 року. Але цього разу МО РФ додало ще фантастичних деталей. Тепер вони вигадали «проєкт з вивчення переносу патогенів мігруючих між Україною та Росією птахів», за допомогою яких Пентагон намагався створити птахів, які б переносили в Росію «африканську чуму свиней та сибірку». Більше того, ці всі віруси, на думку МО РФ, міністра закордонних справ Лаврова та пропагандистки Тіни Канділакі, були «адаптовані під слов’янський етнос»: для цього начебто з Україну в США надсилали зібрані в Україні біологічні зразки. А взагалі США планували використовувати як зброю проти росіян не лише птахів, а й комах: «Адаптация вирусов под славянский этнос в украинских лабораториях — самая жуткая и опасная угроза для нашей страны. Нет войны страшней: против ракеты, летящей в нашу сторону, защита есть, а вот против комарика, заражённого полиомиелитом или менингитом (немає)…» - пише Канділакі. Лавров також заявив сьогодні про створення в Україні «етнічно орієнтованої» біологічної зброї. Як комари будуть відрізняти слов’ян-росіян від слов’ян-українців та як саме мігруючи птахи визначають державні кордони Канделакі, Лавров та Міноборони РФ ще не вирішили.

Нагадаємо, що в Україні ніколи не існувало «американських біолабораторій Пентагону» - це російський фейк, який розповсюджується з 2010 року, і був багато разів розвінчаний. Лише за часи війни в Україні його спростовували і Пентагон, і Держдеп США, і представники ЄС, і МЗС, і МОЗ України.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись