Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Вагітна з фото після обстрілу пологового в Маріуполі — модель

Посольство РФ у Великій Британії, російські ЗМІ та пропагандисти поширюють фейк, що вагітна жінка з фото, зробленого після обстрілу пологового в Маріуполі, — це модель, блогерка Маріанна Підгурська. Насправді з Instagram блогерки видно, що вона дійсно вагітна. Також, судячи з геотегів та повідомлень в її інстаграмі, вона постійно мешкає в Маріуполі. Один з останніх її постів — перелік міст для укриття в Маріуполі.

Також в пості посольство РФ в Британії написало, що фото було зроблено Євгеном Малолєткою, відомим українським фотографом. Однак посольство оприлюднило фото, зроблене іншим фотографом — Мстиславом Черновим. 

ОНОВЛЕНО: Офіційний представник Міністерства оборони Росії Ігор Конашенков заявив, що «поруч із лікарнею №3 у Маріуполі були скоєні два постановочні вибухи». За його словами, авіаудар — «повністю зрежисована провокація для підтримки антиросійського ажіотажу у західної аудиторії». Цю брехню поширили російські ЗМІ. Також російська пропаганда поширює заяву офіційного представника Росії при ООН Василь Небензя, який 8 березня заявив, «вигнали весь персонал пологового будинку №1 м. Маріуполь, ЗСУ обладнали в ньому вогневу позицію». Насправді 9 березня в Маріуполі розбомбили пологовий №2.

Детальніше

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись