Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Зеленський використає «брудну бомбу», якщо про це попросять США

Такий меседж російська пропаганда поширює на іноземну авдиторію. Мовляв, Зеленський піде на цей крок навіть якщо це знищить його країну. Нібито Зеленський — маріонетка США, яка виконує те, що від нього вимагає Вашингтон, йому «байдуже до всього», він «справді підлий персонаж».

На поширення меседжу звернули увагу фактчекери EU vs Disinfo. Цей меседж поширюють, щоб очорнити президента України Володимира Зеленського, виставляючи його маріонеткою США. Цей меседж є частиною наративу про відсутність суверенітету України. Водночас він спрямований на популяризацію необґрунтованих звинувачень щодо планів України застосувати «брудну бомбу». Повторення попередніх необґрунтованих звинувачень як встановлених фактів із внесенням незначних змін є частою прокремлівською технікою дезінформації. Раніше російська пропаганда публікувала «докази» підготовки Україною «брудної бомби»; писала що в Україні створили макет іскандера, який використовуватимуть як брудну ядерну бомбу. А також звинувачували Велику Британію в тому, що вона підтримує Україну щодо застосування «брудної бомби».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись