Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Росія опублікувала «докази» підготовки Україною «брудної бомби»

Міністерство закордонних справ Росії у Twitter опублікувало світлини, які нібито слугують доказом підготовки Україною «брудної бомби». На одній з них зображені прозорі пакети з радіоактивним матеріалом із написом "радіоактивний". Це — фейк.

Уряд Словенії в Twitter спростував інформацію від російського МЗС. Фото з цими поліетиленовими пакетами належить Словенському агентству з радіоактивних відходів (ARAO). Застережний напис на пакеті також словенською. Фото було зроблене ще у 2010 році.

За даними словенського відомства, це зображення використовували як ілюстрацію для лекцій фахівців та інформаційних матеріалів, які були доступні широкому загалу. Словенія на офіційному рівні підкреслила, що радіоактивні відходи зберігаються безпечно, знаходяться під контролем і не використовуються для виготовлення «брудних бомб».

Росія провадила політику ядерного шантажу та просувала меседжі про «брудну бомбу» ще до початку повномаштабного вторгнення. Нещодавно ця тема знову набула актуальності. Росія почала звинувачувати Київ у підготовці провокації з підривом «брудної бомби». Також Росія підсилює інформаційні меседжі про «брудну бомбу» новинами про навчання військ з метою відпрацювання масованого ядерного удару «у відповідь».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись