Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Україну потрібно «десатанізувати» та «дешайтанізувати»

У Росії придумали нову мету так званої «спецоперації». Мовляв, «київський режим» перетворив Україну на «тоталітарну гіперсекту», яка сповідує «неоязичництво» як основу «радикального націоналізму». Помічник секретаря російського Радбезу Олексій Павлов також стверджує, що кількість «сатаністських сект» в Україні невідома, але відлік «точно йде на сотні». Рамзан Кадиров натомість повідомив про мету  «дешайтанізувати» Україну.

Відповідно до Конституції України, кожен громадянин України має право на свободу світогляду і віросповідання. Українці можуть сповідувати будь-яку релігію або не сповідувати жодної, безперешкодно відправляти релігійні культи та ритуальні обряди, провадити релігійну діяльність. Це право обмежується законом лише якщо релігійні переконання впливають на охорону громадського порядку, здоров'я і моральність населення або захист прав і свобод інших людей. Церква і релігійні організації в Україні відокремлені від держави. Тож українська влада у жоден спосіб не може впливати на релігійні погляди українців.

Відповідно до звіту про мережу релігійних організацій, на 01 січня 2021 року в Україні справді зареєстровано кілька язичницьких течій. Загалом це 161 організація, що становить лише 0,4% загальної кількості релігійних організацій. Окремі дослідники релігійних течій відносять сатаністів до релігійної групи рідновірів-неоязичників, однак це лише один із наукових підходів. Здебільшого язичництво та неоязичництво в Україні пов’язують із поверненням людей до давньослов’янських вірувань, які існували ще за часів Київської Русі та не мали жодного стосунку до культу Сатани. Ба більше, язичники вважали себе світлим культом і вдаватись до темних ритуалів їм забороняли.

Ймовірно згадки Павлова про релігійні переконання, тоталітаризм і радикальний націоналізм в одному реченні — це невдала спроба чергового ототожнення України й нацистської Німеччини. Там для створення містичної атмосфери навколо Третього Рейху використовували згадки про нацистський окультизм.

Росія використовує будь-які способи впливу на своїх громадян, щоб налаштувати їх проти українців та змусити підтримувати війну проти України за будь-яку ціну. Цього разу інструментом пропаганди стали релігія та віросповідання.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись