Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Українських біженців «вдома» не чекають

У проросійських телеграм-каналах пишуть, що нібито про таке сказала віце-прем’єрка Ірина Верещук.

Насправді пропагандисти перекрутили слова Ірини Верещук, звернені до біженців. Вона просила українців за можливості залишитися за кордоном до весни. Верещук озвучила таке прохання в контексті руйнування критичної інфраструктури внаслідок російських ракетних ударів та підвищення навантаження на енергосистему через опалювальний сезон.

Пропагандисти ж маніпулюють тим, що нібито слова Верещук суперечать повідомленням Володимира Зеленського про відновлення інфраструктури. Для посилення ефекту у повідомленнях ще додають тези про те, що європейські країни вже  «досить виснажились» і через допомогу Україні, і через розміщення в себе біженців, і через фінансову кризу. Тож нібито Захід вже насамперед думає як би впоратися зі своїми проблемами, а не про Україну.

Всі ці меседжі в тій чи іншій комбінації постійно присутні в проросійських телеграм-каналах. У такий спосіб Росія намагається емоційно впливати на українців, деморалізувати та пригнічувати. Раніше пропагандисти писали, Росія прихистила найбільше українських біженців та поширювали фейки про те, що нібито Офіс Президента «кинув» вимушених переселенців.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись