Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Офіс Президента «кинув» вимушених переселенців

Таку інформацію ширять анонімні телеграм-канали, які контролюються ФСБ. Нібито люди повірили Зеленському та переїхали на підконтрольну територію України, сподіваючись, що їм дадуть житло, роботу та компенсують втрату майна. Але минули місяці, а питання не зрушило з мертвої точки, тим часом у Маріуполі вже будують та роздають житло, а в Україні так і не змогли за цей час збудувати жодного житлового будинку для людей. Це не відповідає дійсності.

Держава та міжнародні партнери України максимально намагаються облаштувати житло для вимушених переселенців, надати пільгові кредити на купівлю нерухомості під 3% річних і мотивувати підприємців давати їм робочі місця. Зокрема, у Львівській, Київській і Чернігівській областях відкрили модульні містечка для біженців, на черзі – Чернівецька та Рівненська області.

У територіальних громадах у безпечних регіонах України місцеві люди відбудовують старі будинки та віддають їх переселенцям у безоплатне і безстрокове користування.

Із 1 жовтня Кабінет Міністрів розширює можливості розселення внутрішньо переміщених осіб, зокрема удвічі збільшується розмір компенсації людям, які надали тимчасове житло внутрішнім переселенцям у межах програми «Прихисток». Власники житла тепер отримуватимуть 900 гривень замість 450 за кожну таку особу на місяць. 

Державний фонд молодіжного кредитування регулярно купує квартири для переселенців.  У кількох областях відводять ділянки під будівництво житла для переселенців. Уже можна ставати в чергу за квартирами.

Окрім того, під час воєнного стану в Україні тим роботодавцям, які працевлаштовують переселенців, передбачена виплата 6500 грн за кожного працевлаштованого. Ці кошти роботодавці можуть витратити на оплату праці таких працівників.

Зрозуміло, що з облаштуванням переселенців не все так гладко, як би хотілося. Щомісяця їх кількість зростає через те, що російська армія стирає з лиця землі цілі вулиці й міста на Сході та Півдні України. У липні в Україні було зареєстровано 6,6 мільйона переселенців. Кожен із них має почати життя з нуля через російську агресію на їхній малій батьківщині. І в тому, що ці люди одного дня залишилися без даху над головою, винен не Офіс президента, а вся Росія.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись