Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Маріупольці за отримання гуманітарки і за роботу на будівництві будуть визнані колаборантами

А відповідно їм загрожує до 15 років позбавлення волі. Так російські окупанти залякують містян, щоб стримати їх виїзд на підконтрольні території України.

У Маріупольській міській раді повідомляють: «Україна чекає на усіх своїх громадян, які проживають у тимчасово окупованому Маріуполі. На підконтрольних територіях їх готові підтримати та надати максимальну допомогу. Для цього діє мережа центрів «ЯМаріуполь». Тут можна отримати гуманітарну, юридичну, психологічну, соціальну допомогу».

Російська пропаганда поширювала такі тези щонайменше з серпня 2022 року, маніпулюючи на чутливих питаннях. Більшість людей на тимчасово окупованих територіях живуть на межі виживання та вимушено отримують російську гуманітарну допомогу і за їжу розбирають завали й відбудовують будинки.

Українське законодавство не передбачає відповідальності за отримання російської гуманітарної допомоги на окупованих територіях.

Такі заяви роблять для того, щоб залякати мешканців тимчасово окупованих територій, нібито після деокупації на них чекає кримінальна відповідальність. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись