Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк ЗСУ обстріляли колону біженців на Харківщині, загинуло 30 осіб

Такі трагічні новини поширили російські пропагандистські ЗМІ та проросійські блогери з посиланням на Родіона Мірошника, який називає себе послом окупованої частини Луганської області. Мовляв, це сталося під Куп'янськом. Поранених доправили у лікарню в Луганськ.

Під час поширення чергового фейку пропагандисти припустилися кількох неточностей. Як повідомляють фактчекери з «Харківського антикорупційного центру», у всіх повідомленнях такого типу немає відео та фото з «місця події”». Всі ілюстративні фото, які використовують пропагандисти, не мають жодного стосунку до цього фейку.

У кремлівських пропагандистських ЗМІ не змогли визначитися з датою «обстрілу» і одночасно стверджують, що він був 29 вересня, 27 вересня і 25 вересня.

Пропагандисти плутаються у видах зброї, з якої нібито «розстріляли колону біженців». Дехто говорить про стрілецьку зброю, а дехто – про артилерію.

У Службі безпеки України підтвердили, що наприкінці вересня в так званій «сірій зоні» між окупованим Сватовим Луганської області та звільненим Куп'янськом на Харківщині росіяни розстріляли цивільну колону з семи автомобілів.

«Щонайменше 20 людей загинуло, і серед них – 10 дітей. Звірячий напад на цивільних осіб вчинила диверсійно-розвідувальна група окупантів – вони зі стрілецької зброї майже впритул розстріляли шість стареньких легковиків та одну вантажівку «ГАЗель». Ворог вкотре довів, що його мета – знищення всіх українців, незалежно від віку і статі. Окупанти зазнають поразок на полі бою і від безвиході відповідають на них убивством мирних громадян», — заявив в.о. Голови СБУ Василь Малюк.

Такі «новини» російської пропаганди — це чергова спроба Кремля звинуватити українську армію у «звірствах», які властиво вчиняти якраз російським військовим. 30 вересня внаслідок ракетного удару росіян по цивільній гуманітарній автоколоні у Запоріжжі, яка намагалася виїхати на окуповану територію, загинуло 30 осіб, майже сто зазнали поранень і травм. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись