Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake ЗСУ обстріляли колону біженців на Харківщині, загинуло 30 осіб

Такі трагічні новини поширили російські пропагандистські ЗМІ та проросійські блогери з посиланням на Родіона Мірошника, який називає себе послом окупованої частини Луганської області. Мовляв, це сталося під Куп'янськом. Поранених доправили у лікарню в Луганськ.

Під час поширення чергового фейку пропагандисти припустилися кількох неточностей. Як повідомляють фактчекери з «Харківського антикорупційного центру», у всіх повідомленнях такого типу немає відео та фото з «місця події”». Всі ілюстративні фото, які використовують пропагандисти, не мають жодного стосунку до цього фейку.

У кремлівських пропагандистських ЗМІ не змогли визначитися з датою «обстрілу» і одночасно стверджують, що він був 29 вересня, 27 вересня і 25 вересня.

Пропагандисти плутаються у видах зброї, з якої нібито «розстріляли колону біженців». Дехто говорить про стрілецьку зброю, а дехто – про артилерію.

У Службі безпеки України підтвердили, що наприкінці вересня в так званій «сірій зоні» між окупованим Сватовим Луганської області та звільненим Куп'янськом на Харківщині росіяни розстріляли цивільну колону з семи автомобілів.

«Щонайменше 20 людей загинуло, і серед них – 10 дітей. Звірячий напад на цивільних осіб вчинила диверсійно-розвідувальна група окупантів – вони зі стрілецької зброї майже впритул розстріляли шість стареньких легковиків та одну вантажівку «ГАЗель». Ворог вкотре довів, що його мета – знищення всіх українців, незалежно від віку і статі. Окупанти зазнають поразок на полі бою і від безвиході відповідають на них убивством мирних громадян», — заявив в.о. Голови СБУ Василь Малюк.

Такі «новини» російської пропаганди — це чергова спроба Кремля звинуватити українську армію у «звірствах», які властиво вчиняти якраз російським військовим. 30 вересня внаслідок ракетного удару росіян по цивільній гуманітарній автоколоні у Запоріжжі, яка намагалася виїхати на окуповану територію, загинуло 30 осіб, майже сто зазнали поранень і травм. 

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join