Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Росія поширює у телеграм-каналах повідомлення про повітряну тривогу в Україні, щоб підкреслити власну «могутність»

На зміну поведінки телеграм-каналів основних російських медіа звернуло увагу видання Texty.org.ua. Як зазначає авторка дослідження, до 10 жовтня найбільша кількість повідомлень про повітряну тривогу в Україні в російських новинах була 24 лютого – в день початку повномасштабного вторгнення. Тоді провідні медіа писали, що в Києві оголосили повітряну тривогу та українців просять пройти в укриття. Повітряна тривога в Ізраїлі наприкінці липня привернула більше уваги російських медійників, аніж спричинені Росією щоденні звуки сирен в українських містах. Аж до 10 жовтня російські медіа не вважали її інфоприводом. 

Від 10 жовтня у телеграм-каналах п’яти найбільших російських медіа пишуть майже про всі повітряні тривоги. Для підсилення ефекту про кожну область пишуть окремим повідомленням. Ймовірно у такий спосіб росіяни намагаються акцентувати свою «велич та могутність». Або ж у такий спосіб намагаються підтримати емоційні настрої росіян, яких дуже втішив ракетний обстріл. 

Повідомлення про повітряні тривоги також поєднують із повідомленнями про перебої зі світлом, які стали результатом пошкодження Росією 30% українських електростанцій. Кожній області присвячують окремий допис, подекуди без уточнення, що йдеться про Україну. У такий спосіб Росія застосовує давню тактику створення ілюзії, що Україна все ще певною мірою залишається «частиною Росії».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись