Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

ООН «довела свою заангажованість» про розслідуванні злочинів в Україні

Про таке пишуть російські медіа з посиланням на речницю МЗС Марію Захарову. Мовляв, доповідь комісії Ради з прав людини ООН, присвячена вторгненню Росії в Україну, нібито «підтверджує оцінки Росії щодо політичної ангажованості та відсутності самостійності цього механізму ООН. Захарова також зазначила, що «експерти навіть не прагнули надати документу об'єктивності та збалансованості». Це не так.

Росія спеціально маніпулює даними жовтневого звіту Комісії ООН, в якому наведено результати розслідувань подій у Київській, Чернігівській, Харківській та Сумській областях у лютому-березні 2022 року. Спочатку російські медіа писали, що ООН нібито «нарешті визнала військові злочини України». Через кілька днів після виходу звіту Росія змінила риторику і звинуватила Організацію у «упередженості», «ангажованості» та «відсутності незалежності».

Як пише StopFake, складанням звіту займалася група незалежних розслідувачів із різних країн. Комісія повідомила, що керувалася у своїй роботі саме принципами незалежності, неупередженості, об'єктивності та сумлінності. Більше того, окремо наголошується, що Комісія розглядала твердження про порушення незалежно від особи чи громадянства передбачуваної відповідальної особи чи суб'єкта. Тобто жодної «упередженості» розслідувачі не демонстрували.

У методології розслідування наголошується, що Комісія після проведення інтерв'ю з постраждалими перевіряла інформацію з наявних первинних та вторинних джерел. Такими джерелами стали матеріали різних державних органів із багатьох країн, фондів та програми ООН, організацій громадянського суспільства, а також медіа. Комісія також наголосила, що вона всіляко взаємодіє з Канцелярією Прокурора Міжнародного кримінального суду та з іншими міжнародними та національними суб'єктами. Це розслідування – колективне і не може вважатися «однобоким», як стверджує Кремль.

Україна надала всі необхідні дані на запити Комісії, натомість Росія проігнорувала заклики ООН до співпраці. Саме тому твердження Кремля про «політичну заангажованість» звіту є дезінформацією – адже саме Росія, а не Комісія ООН відмовилася брати будь-яку участь у розслідуванні.

Маніпулюючи фактами Росія намагається змістити увагу зі своїх злочинів, приховати їх масовість та жорстокість. Схожі маніпуляції пропагандисти використовували після опублікування дискусійної заяви Amnesty International — розповідали, що Захід почав «об’єктивно» писати про війну в Україні та «визнав військові злочини України».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись