Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Курячі яйця подорожчали, бо все зерно вивезли за кордон

Російські медіа та користувачі мережі поширюють інформацію про те, що зростання цін на курячі яйця нібито спричинене відсутністю кормів на птахофабриках. Мовляв,  після часткової деблокади трьох портів Україна «вивезла все зерно до Європи». Це не так.

За даними Антимонопольного комітету України, ціни на ринку кормів цього сезону залишаються досить низькими. Щобільше, головні складові кормів для курей значно подешевшали у порівнянні з минулим роком. Зараз в Україні спостерігається надлишок зерна через раніше заблоковані Росією морські порти України.

Справді, за даними Антимонопольного комітету від 20 жовтня 2022 року вартість яєць зросла на половину. Як пише StopFake, до основних чинників, що зумовлюють приріст цін на яйця, відносять сезонність, поголів’я птахів, збільшення витрат на корми, енергоносії, оплату праці, ветеринарні препарати та інші витрати. Також обсяги промислового виробництва яєць скоротилися на 25-30% через окупацію частини територій України. Антимонопольний комітет зараз досліджує причини такого суттєвого стрибання цін.

Російська пропаганда не вперше маніпулює питанням обсягів зерна в Україні. Раніше поширювали фейки про те, що Росія не блокує постачання зерна з України, натомість нібито Україна вивозить державний резерв зерна до Польщі. Також писали, що країни Заходу вивозять з України все зерно, поки українці витрачають усе більше грошей на їжу.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись