Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Країни Заходу вивозять з України все зерно, поки українці витрачають усе більше грошей на їжу

Цю тезу поширюють телеграм-канали, що адмініструються спецслужбами Росії. Російська пропаганда просуває маніпулятивний меседж, що українська політична верхівка збагачується на агрокомпаніях, поки українці вимушені виживати в дефіциті та витрачати багато грошей на продукти. Водночас про те, що Росія краде та вивозить з України продовольства ці пропагандисти не згадують. За даними Головного управління розвідки Міноборони України, викрадене з України зерно можуть вивозити до Росії, окупованого Криму та Сирії (звідки контрабандою можуть постачати зерно до інших країн Близького Сходу).

Насправді ще в березні 2022 року через війну Росії проти України уряд заборонив експортувати овес, просо, гречку, цукор, сіль, жито, велику рогату худобу, м’ясо та субпродукти з ВРХ, морожені розсольні та ін. Це зробили для «попередження гуманітарної кризи в Україні, стабільності ринку та задоволення потреб населення у критичних продовольчих товарів». За певних умов (з інформуванням уряду та видачею безоплатної ліцензії) можна експортувати: пшеницю і суміш пшениці та жита (меслин), кукурудзу, м’ясо курей свійських, яйця кур свійських, олію соняшникову.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись