Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Україна заборонила журналістам публікувати кадри наслідків ракетних ударів, щоб приховати правду

Російські медіа поширюють фейк, що в Україні журналістам, особливо іноземним, заборонено знімати та публікувати наслідки авіаударів Росії, щоб нібито приховати правду та «не допустити поширення достовірної інформації про те, що відбувається в Україні». Російські пропагандисти пишуть, що ця «заборона» пов’язана з тим, що кадри іноЗМІ можу підтвердити їх тезу, що «російські військові завдають ударів лише по військовим об’єктам». Насправді в мережі тисячі фото та відео, українських та іноземних ЗМІ, які підтверджують, що Росія завдає ударів по об’єктах цивільної інфраструктури.

Щодо журналістів: вони можуть публікувати фото та відео цивільних об’єктів через 3 години по завершенню бойових дій, а військових об’єктів — через 12 годин. Міноборони дійсно просило українців не публікувати фото та відео переміщення української техніки, облич та інших даних військових, не повідомляти про військову техніку ЗСУ з прив’язкою до населених пунктів, не показувати наслідки російських авіаударів у прямому ефірі. Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр казала, що Росія відстежує українські соцмережі, пресу, офіційні сторінки — 80% розвідувальної інформації росіяни беруть з відкритих джерел. Її в подальшому використають для корегування вогню або обирають нові цілі для атаки. Що конкретно та чому не можна повідомляти і показувати в медіа під час війни читайте тут. Ба більше, російські пропагандисти маніпулюють, що роботу іноземних журналістів обмежують сильніше за роботу українських. Насправді — навпаки. Детальніше про це тут.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись