Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Росія не займалася кіберагресією

Російські медіа та прокремлівські телеграм-канали поширили заяву Посольства Росії в США, у який йдеться, що Росія нібито «не займалася кіберагресією». Цією заявою російська установа намагалася заперечити, що російські хакери атакували супутникову мережу KA-SAT. Нагадаємо, що про злам було відомо ще в березні 2022 року. Насправді високий представник ЄС із питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель повідомив, що Росія 24 лютого за годину до повномасштабного вторгнення в Україну здійснила кібератаку на супутникову мережу KA-SAT, що керується Viasat. Атака, за його даними, спричинила збої у зв'язку між декількома державними органами, підприємствами та користувачами в Україні, а також торкнулася кількох держав-членів ЄС.

Заяви російського посольства, що Росія буцімто використовує «інформаційно-комунікаційні технології виключно на благо розвитку світової спільноти» — відверта брехня. Лише перед початком повномасштабного вторгнення російських військ в Україну, за даними Microsoft, щонайменше шість хакерських угруповань, пов'язаних з РФ, здійснили 237 кібератак проти українських підприємств та державних установ. А за перші півтора місяця від початку повномасштабної війни Україна зазнала 362 кібератак. Служба безпеки України, своєю чергою, повідомила, що спецслужби Росії планували знищити весь кіберзахист України: у ніч на 24 лютого зафіксована найбільша кількість хакерських атак на українські системи.

Спроби Росії перекласти відповідальність на США, говорячи, що саме Америка є «одним із головних джерел глобальних кіберзагроз» це також маніпуляція. Адже Центр безпеки комунікацій Канади раніше повідомляв, що Росія, Китай та Іран відповідальні за більшість кіберзагроз проти демократичних процесів у всьому світі.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись