Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Росія не займалася кіберагресією

Російські медіа та прокремлівські телеграм-канали поширили заяву Посольства Росії в США, у який йдеться, що Росія нібито «не займалася кіберагресією». Цією заявою російська установа намагалася заперечити, що російські хакери атакували супутникову мережу KA-SAT. Нагадаємо, що про злам було відомо ще в березні 2022 року. Насправді високий представник ЄС із питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель повідомив, що Росія 24 лютого за годину до повномасштабного вторгнення в Україну здійснила кібератаку на супутникову мережу KA-SAT, що керується Viasat. Атака, за його даними, спричинила збої у зв'язку між декількома державними органами, підприємствами та користувачами в Україні, а також торкнулася кількох держав-членів ЄС.

Заяви російського посольства, що Росія буцімто використовує «інформаційно-комунікаційні технології виключно на благо розвитку світової спільноти» — відверта брехня. Лише перед початком повномасштабного вторгнення російських військ в Україну, за даними Microsoft, щонайменше шість хакерських угруповань, пов'язаних з РФ, здійснили 237 кібератак проти українських підприємств та державних установ. А за перші півтора місяця від початку повномасштабної війни Україна зазнала 362 кібератак. Служба безпеки України, своєю чергою, повідомила, що спецслужби Росії планували знищити весь кіберзахист України: у ніч на 24 лютого зафіксована найбільша кількість хакерських атак на українські системи.

Спроби Росії перекласти відповідальність на США, говорячи, що саме Америка є «одним із головних джерел глобальних кіберзагроз» це також маніпуляція. Адже Центр безпеки комунікацій Канади раніше повідомляв, що Росія, Китай та Іран відповідальні за більшість кіберзагроз проти демократичних процесів у всьому світі.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join