Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Pfizer i Moderna керували біолабораторіями в Україні. А Маріуполь використовували як регіональний центр для збирання збудників холери

Черговий фейк про «біолабораторії США в Україні» 11 травня поширило Міністерство оборони Росії. У добірці російської пропаганди вже є фейки, що в лабораторіях виготовляють біологічну зброю, зокрема, заражають комах та птахів, які вражатимуть росіян; фейк про так зване експериментальне відкриття гібридулюдини зі свинею тощо. Раніше, за версію російських пропагандистів, «біолабораторіями» буцімто керували Пентагон чи Держдеп США, цього разу до фейку прив’язали фармацевтичні компанії Pfizer i Moderna. Нагадаємо, що в Україні ніколи не існувало «американських біолабораторій Пентагону» — це російський фейк, який розповсюджується з 2010 року, і був багато разів розвінчаний. Лише за часи війни в Україні його спростовували і Пентагон, і Держдеп США, і представники ЄС, і МЗС, і МОЗ України.

Окрім цього, Росія розповсюджує фейк, що у ветеринарній лабораторії Маріуполя нібито був «регіональний центр для збирання та паспортизації збудників холери», у якому також «проводилися роботи зі збудниками холери, туляремії, сибірки». Росія використовує тему з «біолабораторіями» як частину наративу «про керування України Заходом», а також про «русофобію». Детальніше про це можна прочитати тут.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись