Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Pfizer i Moderna керували біолабораторіями в Україні. А Маріуполь використовували як регіональний центр для збирання збудників холери

Черговий фейк про «біолабораторії США в Україні» 11 травня поширило Міністерство оборони Росії. У добірці російської пропаганди вже є фейки, що в лабораторіях виготовляють біологічну зброю, зокрема, заражають комах та птахів, які вражатимуть росіян; фейк про так зване експериментальне відкриття гібридулюдини зі свинею тощо. Раніше, за версію російських пропагандистів, «біолабораторіями» буцімто керували Пентагон чи Держдеп США, цього разу до фейку прив’язали фармацевтичні компанії Pfizer i Moderna. Нагадаємо, що в Україні ніколи не існувало «американських біолабораторій Пентагону» — це російський фейк, який розповсюджується з 2010 року, і був багато разів розвінчаний. Лише за часи війни в Україні його спростовували і Пентагон, і Держдеп США, і представники ЄС, і МЗС, і МОЗ України.

Окрім цього, Росія розповсюджує фейк, що у ветеринарній лабораторії Маріуполя нібито був «регіональний центр для збирання та паспортизації збудників холери», у якому також «проводилися роботи зі збудниками холери, туляремії, сибірки». Росія використовує тему з «біолабораторіями» як частину наративу «про керування України Заходом», а також про «русофобію». Детальніше про це можна прочитати тут.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join