Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Україна вивозить державний резерв зерна в Польщу

.

В черговий раз російські пропагандистськи ЗМІ та телеграм-канали поширюють фейки про «штучне створення голоду» в Україні через дії Заходу. Цього разу вои використовують фейк, поширений Іллєю Кивою, колишнім депутатом Верховної Ради: він стверджує, що «Україна вивозить в Польщу державні резерви зерна» начебто через те, що «Україну списали як державу».

Насправді, в українських портах через російську агресію в Чорному морі заблоковано приблизно 25 мільйонів тонн зерна, яке мало б бути продано на експорт. Це стільки, скільки продавала Україна зернових за 4 місяці минулого року. Європейці запропонували вихід: вивозити зернові залізничним транспортом у Польщу та транспортувати його кораблями з Балтийського моря. Тому зерно зараз просто вивозять для продажу – ніякої зради та «списання країни». В країні залишаються стратегічні запаси зернових, уряд України неодноразово заявляв, що його достатньо, аби забезпечити потреби українців.

Детальніше про ситуацію з зерном та експортом в Україні читайте тут.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись