Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Україна заражала людей в окупованій частині Луганської області туберкульозом за допомогою фальшивих рублів

Міністерство оборони РФ на бріфінгах вигадує все нові серії серіалу про «біологічну зброю» та «підступних» українців, озброєних біологічною зброєю. Цього разу російськи військові взяли старий фейк про «заражені туберкульозом листівки», що начебто розкидали українські військові у 2020 році над Слов’яносербським районом Луганської області – і додали до нього нові слайди.

Цей фейк вже спростовували ще у 2020 році: тоді представник «МВД ЛНР» заявив, що біля районної школи були розкидані «фальшиві рублеві купюри» , які люди підбирали, а протягом дня їм становилося погано. Начебто в місцевій лабораторії на цих сотенних купюрах виявили туберкульоз.

Єдиний реальний факт в цих повідомленнях – це те, що українські волонтери дійсно розкидали листівки за допомогою дрону – і робили це регулярно. Відмінність цого разу була в тому, що тексти були надруковані на папері, який нагадував рублеві купюри – і тому більше привертав увагу місцевих жителів . Все інше - вигадка: людям могло стати погано з будь-яких причин, але туберкульоз – хвороба, яка має великий, до місяця, інкубаційний період, тому ніхто не може заразитися ним миттєво і протягом дня відчути погіршення стану. Детальніше спростування цього фейку можна прочитати тут. Але статтю «Радіо Свободи» вочевидь не читали в МО РФ – тому просто повторили фейк про «навмисне зараження фальшивими грошима» на Луганщині.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись