Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Україна знаходиться під контролем Заходу, який використовує її у власних інтересах

.

Наратив про «слабку» або «неіснуючу» державу під зовнішнім керуванням російськи пропагандисти використовують багато років, але масово поширюються ці тези після 2014 року. Ті ж самі тези просувають і під час війни, але не лише в російських ЗМІ – вони проникають і в західну пресу. Проєкт VoxCheck зібрав та спростував найпоширеніші тези в італійських та німецьких виданнях.

З кінця 2013 року з багатьох меседжів про «зовнішнє керуівання» продовжують існувати в інформаційному просторі твердження про «державний переворот» в Україні, який Захід, а конкретно – Вікторія Нуланд та Держдеп США, профінансували та штучно створили. Також в західній пресі просуваються конспірологічні теорії про «біолабораторії Пентагону» та «секретні бази НАТО», а також постійне наголошується на тому, що Захід намагається «знищити економіку України» - начебто заради того, аби Україна не перетворилася на конкурентноспроможню державу.

Всі ці фейки легко спростувати – наприклад, ніхто не буде «знищувати» конкурента шляхом його фінансово підтримки, яку Захід постійно надає Україні, а неіснуючі бази НАТО в Україні досі не знайшли навіть російськи пропагандисти, які щоденно звітують про «знищення українські військової інфраструктури», руйнуючи при цьому школи, житло та лікарні. Докладніше про ці фейки читайте в розборі VoxCheck та Детектор медіа.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись