Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Росія воює проти нащадків нацистів в Європі

Російська пропаганда дістала з шафи наратив про «європейських політиків-нащадків нацистів» та активно просуває його в соцмережах, в основному на європейських мовах. Нещодавно публікації стосувалися лише діда польського президента Анджея Дуди Михайла, який начебто був другом та соратником Степана Бандери (і це начебто доводить нацистські зв’язки родича Дуди), - але це недолугий фейк: пропагандисти навіть не змогли знайти справжнє ім’я діда польського президента – насправді його звали Алоїз.

Тепер ті ж самі фейки поширюють про дідів трьох ключових німецьких політиків – але німецькі фактчекери з проєкту Correctiv довели, що всі ці твердження неправдиві: діда канцлера Олафа Шольца звали не Фріц фон Шольц, генерал вермахту Герхард Лінднер не є дідом міністра фінансів Крістіана Лінднера, а обергруппенфюрер СС Гартманн Лаутербахер не є дідом міністра охорони здоров’я Карла Лаутербаха. Як пишуть розслідувачі, джерелом цих фейків є єдина людина – «повар Путіна» Євгеній Пригожин, вигадки якого процитувала прес-служба його компанії «Конкорд».

Всі ці фейки – частина пропагандистської кампанії проти України та Європи, аби довести росіянам, що російська армія «звільняє» світ від нацизму.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись