Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Росія не блокує постачання зерна з України

Російська влада та пропагандистські медіа протягом останнього місяця розкручують тему гуманітарної кризи в Україні та світі. Наприклад, прокремлівські телеграм-канали намагалися розхитати ситуацію в Україні повідомленням, на кшталт «українці на межі голоду, а країни Заходу вивозять з України все зерно», або «українська влада обмінює зерно на зброю, поки ціни на продукти для мирного населення значно зросли». Однак після звинувачень з боку іноземних політик та розслідувань іноЗМІ, які свідчить, що Росія грабує та вивозить продовольства з окупованих територій України, а також блокує поставки через морські порти України; російська пропаганда почала розповсюджувати маніпуляції, у яких звинувачує Захід та України в проблемах з постачаннями. Мовляв саме українці «винні в зростанні цін в Європі на зерно й олію», або, що Україна буцімто «замінувала порти та узбережжя», або, що «Захід своїми рішеннями перешкоджає вивезенню зерна з території України». Разом з цим, Росія заперечує свою причетність до мародерства українського запасу продовольства, блокування портів та постачання зерна.

Насправді станом на 21 травня, як повідомив президента Володимир Зеленський, Росія заблокувала в українських портах 22 мільйони тон продовольства, поступово краде його, вивозить і намагається продати. Президентка Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що Росія використовує постачання продуктів як зброю. Вона додала, що Росія накопичує власне продовольство, використовуючи затримку його експорту «як різновид шантажу», аби спровокувати зростання глобальних цін або «обміняти пшеницю на політичну підтримку». Нові супутникові знімки Maxar Technologies зафіксували, як два російські суховантажі завантажують українським зерном у порту окупованого Севастополя. За даними омбудсмана Людмили Денісової, Росія вагонами вивозить зерно окупованого Бердянська до окупованого Криму, а потім в РФ; окупанти намагаються вивезти залишки зерна з Маріупольського порту залізницею. Також Росія через порти окупованого Криму вивозить награбоване українське зерно до третіх країн. «Судно "Матрос Пазинич", яке вже транспортувало викрадене зерно до Сирії, повернулося до Чорного моря та було завантажено знову. Після виходу із кримського порту це судно вказало порт призначення Бейрут у Лівані», — розповіла Денісова.

У своїх спробах виправдатися та перекласти провину на Захід, Росія, фактично, зізналася в блокуванні постачання зерна з України. Наприклад, 25 травня заступник міністра закордонних справ Росії Андрій Руденко заявив, що РФ «готова надати гуманітарний коридор для виходу з України суден, які перевозять продовольство, в обмін на зняття деяких санкцій». Схожу заяву 26 травня зробив речник президента РФ Дмитро Песков, який сказав, що «постачання відновиться, коли Заході скасує санкції», які буцімто перешкоджають вивезенню зерна. Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес уже відкинув пропозиції послабити санкції проти Росії в обмін на коридор для експорту зерна з України. Разом з цим, заяви російських посадовців вчергове свідчать, що Росія намагається шантажувати світ та є державою-терористом.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись