Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Посол США в Грузії сказала, що Тбілісі має відкрити «другий фронт» проти Росії

У соцмережах почали поширювати відео посла США в Грузії Келлі Дегнан, озвучене грузинською мовою, на якому вона нібито прямо говорить, що Грузії треба відкрити так званий другий фронт проти Росії. У цьому відео наведена цитата Дегнан: «… щоб переконатися, що збройні сили в максимальній можливій готовності, а Сполучені Штати підтримують Грузію в роботі над кроками до членства в НАТО. Це неймовірна можливість для Грузії, і не можна гаяти час». Після цих слів на відео йдуть кадри вибуху, що створює враження, що Дегнан говорила про військові дії.

Фактчекери з Mythdetector зазначили, що насправді слова Келлі Дегнан поширюється в неправильному контексті. У повному інтерв'ю, замість «відкриття другого фронту проти Росії», вона розповідає про перспективи членства Грузії в НАТО, про впровадження реформ тощо. Вона не згадує про відкриття «другого фронту» і не закликає Грузію приєднатися до війни з Росією. Кадрів вибуху також немає в оригінальному інтерв’ю — їх додали, щоб створити відчуття загрози війни. Окрім цього, раніше прем'єр-міністр країни Іраклій Гарібашвілі вже заявляв, що Грузія не має наміру воювати з Росією та відкривати «другий фронт».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись