Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Адміністрація Запорізької області повідомила, що регіон не повернеться під контроль Києва

Російська пропаганда поширює інформацію, що в адміністрації Запорізької області нібито повідомили, що регіон не повернеться під контроль Києва, мовляв це «історично російська територія». На цей фейк звернув увагу проєкт StopFake.

Насправді російські ЗМІ цитують не позицію української влади або позицію місцевих жителів області, а слова ставленика окупаційної влади в загарбаній частині Запорізької області Володимир Рогов, який не перший рік виступає рупором російської пропаганди. Проти нього, до речі, ще в березні 2022 року Національна поліція України відкрила кримінальне провадження за фактом колабораціоністської діяльності. «Запорізька область — територія України як юридично (закріплено Конституцією країни), так і історично. Саме на цих землях формувалося запорозьке козацтво, створювалася Запорозька Січ. Навіть після входження краю до складу Російської імперії на території області жила найбільша кількість українців», — нагадали в StopFake та додали, що частина Запорізької області наразі справді перебуває під тимчасовою окупацією, там не припиняються бойові дії, а окупанти систематично порушують права місцевих жителів.

Детальніше

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись