Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Литва хоче анексувати Калінінградську область

Російські медіа поширили інформацію, що Литва нібито має намір анексувати Калінінградську область; буцімто для досягнення цієї мети Литва провокує Росію на військовий конфлікт із НАТО. Латвійське видання Delfi зазначило, що насправді Литва не претендувала й не претендує на територію Калінінграда та області. А метою цього вкиду насправді є «викликати почуття загрози та страху, створити помилкову картину того, що відбувається».

Видання наголосило, що Литва, на відміну від Росії, твердо дотримується положень Гельсінського Заключного Акту 1975 і не робить жодних агресивних дій проти своїх сусідів. Зокрема, МЗС країни нагадувало про це та заявляло про відсутність територіальних претензій в 2017 році, коли Росія вчергове почала говорити про начебто «замах на свої території». «Роздуми як російських ЗМІ, так і проросійських блогерів, що уряд Литви може ухвалити рішення заблокувати транзит через свою територію до Калінінграда і тому треба вирішити литовське питання, є дезінформацією та спробою знайти привід для тиску на Литву. Транзит з РФ, який проходить через територію Литви до Калінінграда, є предметом договору (підписаний 11 листопада 2002 року) між Росією та Європейською Співдружністю, тому Литва в односторонньому порядку не може його розірвати. Рішення блокувати транзит до Калінінграда чи ні може ухвалити лише Європейський Союз, який на відміну від Росії дотримується норм міжнародного права і тому продовжує утримуватися від такого радикального рішення», — пише Delfi.

Російська пропаганда часто використовує меседжі, що західні країни буцімто «роблять замах на територіальну цілісність» Росії, Білорусі, України тощо. Насправді попри розповсюдження Кремлем подібних меседжів та конспірологічних теорій, саме Росія окупувала частину України, Грузії, Молдови, Японії та Чечню. Детальніше про окуповані Росією території читайте у матеріалі Transparency International Ukraine. Також більше про те, у яких збройних конфліктах та війнах брала участь Росія за останні 30 років, можна прочитати в матеріалі Ukraїner.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись