Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Азовське море належить Росії

Російські ЗМІ поширюють заяву одного з проросійських чиновників, що Азовське море нібито змінило статус та тепер акваторія буцімто «належить» Росії та окупаційний адміністрації Донецька. Ця заява є частиною російського наративу про «внутрішні моря». «Так пропаганда почала називати Чорне та Азовське моря після початку збройної агресії проти України у 2014 році та тимчасової окупації Кремлем українського Криму. Наративи про те, що Україна нібито "втратила" у 2014 році права як на півострів, так і на прилеглі Чорне та Азовське моря, є дезінформаційними», — пояснили в StopFake.

Насправді, згідно з усіма міжнародними нормами, зокрема, основною Конвенцією ООН з морського права, — Україна має повне право користуватися Чорним та Азовським морями. На це право не впливає ані статус українського Криму «тимчасово окупований», ані на російська збройна блокада узбережжя Азовського моря та місцевих портів.

Разом з фейком про начебто «зміну статусу Азовського моря», російська пропаганда поширює інформацію, що завдяки цьому їй «вдалося зірвати плани НАТО щодо закріплення у цьому регіоні та будівництва військових баз». Росія постійно експлуатує тему «агресії НАТО» для виправдання своїх незаконних дій, як от окупація Криму чи повномасштабне вторгнення в Україну. Фейки про буцімто наміри НАТО панувати в Чорному морі розповсюджують щонайменше років 20, активно їх використовували й на початку 2014 року. У StopFake зазначили, що наразі російська пропаганда змістила цей меседж з Чорного моря на азовське узбережжя. Хоча насправді сили Північноатлантичного альянсу не заявляли про намір «будувати військові бази» на узбережжі Азовського моря.

Детальніше

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись