Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк На окупованій ЗАЕС є величезні запаси урану та плутонію

Інформацію, що на захопленій Росією Запорізькій АЕС нібито зберігається 30 тисяч кілограм плутонію та 40 тисяч кілограм збагаченого урану, спершу поширив журналіст Wall Street Journal в соцмережах; звідки її підхопили та розповсюдили російські медіа. Цей фейк Росія може використати для поширення меседжу, що Україна нібито готувалася «відновити виробництво ядерної зброї», адже збагачений уран і плутоній потенційно можуть бути використані як сировина для ядерної зброї.

Енергоатом спростував інформацію про величезні запаси урану та плутонію, назвавши його інформаційною провокацією. «Цей вкид зроблено виключно для того, щоб вчергове шокувати російську аудиторію, як було з фейками про біолабораторії, бойових птахів тощо. На Запорізькій атомній електростанції ні уран, ні плутоній, які можна було б використати у військових цілях, не зберігалися і не зберігаються. А зберігаються — тепловидільні збірки, але це зовсім інша історія, і вона має назву — ядерне паливо. Яке, звісно ж, є на всіх АЕС світу. Також на ЗАЕС у спеціальному сухому сховищі зберігається відпрацьоване ядерне паливо, яке теж жодним чином не стосується озвучених нісенітниць», — пояснили на підприємстві.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись