Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Українська мова — штучно створена

Мовне питання є одним із ключових приводів для маніпуляцій російської пропаганди. Найчастіше меседжі щодо української мови просувають з негативним емоційним забарвленням. Мовляв, українська мова «смішна», «сільська», «штучно створена» тощо. 

Центр протидії дезінформації опублікував низку найпоширеніших фейків щодо української мови. Зокрема російська пропаганда часто пише про те, що мова нібито не має значення, що російська та українська є найспорідненішими мовами. Нібито мова не впливає на національну та культурну ідентичність.

Насправді мовні утиски століттями були одним із головних інструментів боротьби Росії проти України. Українська мова самобутня, природна слов'янська мова. Вона ніколи не була штучною, ба більше — при формуванні літературної української мови намагалися всіляко уникати штучних конструкцій. Діалекти української мови ніколи не були діалектами російської. 

За результатами опитування у лютому 2022 року 56% українців назвали українською мову повсякденного спілкування, рідною назвали українську майже 68%. Російська агресія проти України сприяла тому, що все більше російськомовних громадян України відмовляються від російської й переходять на спілкування українською.

Українцям російська пропаганда давно намагається начепити українцям ярлик меншовартісності, а Україну зображає як недолугу державу.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись