Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Україна — недолуга держава

З таким прихованим сенсом відбулися першовересневі уроки «Розмови про важливе» Володимира Путіна та «Історична пам’ять — дорога в майбутнє» Олександра Лукашенка. Нібито ці заходи мали стосуватися Росії й Білорусі відповідно, але говорили там і про Україну. 

Володимир Путін розповідав, що нібито школярі на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей вважають Кримський міст вигадкою. Також нібито діти не знають про те, що «Україна й Росія колись були однією країною — Радянським Союзом». Мовляв, їх цьому в школі не вчили. У такий спосіб Путін вкотре продемонтсрував російський шовінзм, що базується на маніпуляціях та спотворенні дійсності. 

Насправді автомобільну частину мосту через Керченську протоку відкрили 15 травня 2018 року, залізничну — 25 грудня 2019 року для пасажирського транспорту і 30 червня 2020 року для вантажного. Росія окупувала Крим та частину територій Донецької та Луганської у 2014 році. Тому питання щодо «якості» освіти на окупованих територіях варто поставити саме окупаційній «владі», а не українській.

Також Путін вкотре розповідав про сучасну місію Росії — «припинити цю війну», «захистити й людей, і саму Росію», адже на території сьогоднішньої України «почали створювати антиросійський анклав». Насправді Путін цілком може припинити війну, яку сам і розпочав. Для цього потрібно віддати наказ і вивести війська з території України. Натомість він перекладає відповідальність за початок війни та скоєні злочини на Україну й Захід.

Олександр Лукашенко розповідав білоруським школярам про те, що нібито події в Бучі — це штучно створена картинка. Мовляв, у Білорусі «вичислили» номери машин і встановили особи тих, хто привозив «трупи в поліетиленових пакетах», для «провокацій». Також Лукашенко згадав давній фейк про те, що нібито зараз з України вивозять «зерно і чорнозем» до «багатої Європи». Як пишуть фактчекери The Insider, востаннє цей фейк в інформаційному просторі виникав у квітні, на сайті пародійних новин.

Російська пропаганда формує «правильний» світогляд у громадян з раннього віку. Приклади, які використовували обидва президенти для розповідей про події в Україні, покликані створити зневажливе ставлення до України й українців та переконати в меншовартісності українців як окремої нації. Агітпроп використовує початок навчального року як поштовх для ліквідації української ідентичності та створив методички для проведення першого уроку на окупованих територіях.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись