Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Росія використовує початок навчального року як поштовх до дій з ліквідації української ідентичності

На тимчасово окупованих Росією територіях України російська влада поширює російські навчальні матеріали в школах. Зокрема за даними Інституту вивчення війни, до Старобільська Луганської області прибула проросійська влада з Севастополя, щоб передати місцевим школам наплічники та офіційну державну символіку Російської Федерації.

Призначений Росією глава Криму Сергій Аксьонов так само закликав освітян у Криму посилити патріотичну програму в кримських школах, зокрема, повідомляти дітям про рішення президента Росії Володимира Путіна щодо проведення «спеціальної військової операції» в Україні. Крім цього, перший урок, який проводитиметься в школах окупованих Донецької та Луганської областей, орієнтований на конспект уроку, який взято зі статті Путіна «Історична єдність росіян і українців», його виступів про визнання незалежності так званих Донецької та Луганської народних республік, а також початок «спеціальної військової операції».

Як зазначають аналітики Інституту, у цих промовах Путін відкидав легітимність української ідентичності, заявляючи, що вона «повністю є продуктом радянської епохи, ... сформованою на землі історичної Русі». Експерти Інституту називають такі дії російської влади спробою стерти українську ідентичність на територіях, окупованих Росією.

Нагадаємо, у тимчасово окупованому Мелітополі окупаційна влада намагається відновити роботу шкіл і за інформацією міського голови Мелітополя Івана Федорова, вони хочуть відкрити 4 школи, для яких завезуть вчителів з дальніх регіонів Росії. Щодо учнів, то через шалений «дефіцит» школярів окупанти лякають батьків, що позбавлять їх батьківських прав. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись