Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Контрнаступ української армії на півдні України можна вважати проваленим

Таку тезу активно ширять кремлівські пропагандистські медіа. Мовляв, спроба контрнаступу, яку розпочали Збройні Сили України, миттєво провалилася, а українська армія — ні на що не здатна. 

Україну в таких повідомленнях називають безпорадною маріонеткою Заходу, який нібито й спонукав розпочати контрнаступ саме зараз. Як повідомляють аналітики Інституту вивчення війни, міністерство оборони Росії розпочало інформаційну операцію з представлення контрнаступу України як рішуче проваленого практично відразу після оголошення про це — 29 серпня. За даними Інституту, кілька відомих військових блогерів — навіть тих, які критикували Кремль — просувають це повідомлення.

В Інституті також повідомляють, що є й ті, які поширюють меседж про те, що західні куратори України підштовхнули Україну до початку контрнаступу передчасно та/або занадто пізно з «політичних» причин.

Насправді говорити про результати контрнаступу — успішні чи ні, зарано. Військові дії масштабу цього контрнаступу не вдаються і не провалюються за день чи тиждень. Як додають в Інституті, українські офіційні особи давно визнали, що вони не мають достатньої маси механізованих сил, які були б необхідні для проведення бліцкригового удару з метою знищення російської оборони в Херсонській області чи де завгодно. Натомість вони місяцями встановлювали умови, атакуючи та руйнуючи російські наземні лінії зв’язку (GLOCs), російське командування та контроль, а також російські системи матеріально-технічного забезпечення на всій південно-західній частині окупованої України.

Натомість Росії вигідно говорити про те, що наступ України провалюється задля створення видимості своєї міці й нездоланності, показавши українську армію слабкою й такою, що не здатна прорвати оборону російської.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись