Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Шахраї пропонують виплатити українцям компенсацію за ПДВ

Дописи з такою пропозицією активно ширять у фейсбуку. Зокрема, зі сторінок Inform UA та UA Media. У повідомленнях йдеться, що згідно з новим підписаним указом, кожен українець може отримати виплату від восьми й до дев'яноста тисяч гривень. Йдеться нібито про так звану соціальну виплату або ж про компенсацію за ПДВ. Однак про який указ ідеться і хто саме його підписав, у дописах не уточнюють.

Перейшовши за посиланням, зазначеним у дописі, відкривається сторінка, на якій розміщене фото президента Зеленського, й користувачам пропонують взяти учать в отриманні компенсації. Далі користувача ведуть на сторінку, яка замаскована під сайти офіційних українських структур: сторінка оформлена в кольорах сайтів держструктур, має схожий дизайн та верстку. На цій сторінці користувач має ввести свою електронну пошту та 6 останніх цифр банківської картки, щоб перевірити, чи може він отримати компенсацію. Тобто про жодну компенсацію не йдеться: навпаки, ввівши свої дані на невідомий сайт, користувач ризикує залишитися без грошей на своїй картці.

До слова, фейсбук заблокувала в Україні сторінки, із яких поширюється інформація шахраїв, проте ці дописи доступні для користувачів інших країн. Зокрема, Німеччини та Франції, де зараз також перебуває чимало українців, на яких, ймовірно, і розрахована шахрайська схема. Це вже не перша спроба шахраїв виманити у такий спосіб гроші українців. Схожі схеми були поширені ще й до війни, а зараз набули ще більшої популярності. Зокрема, інколи шахраї намагалися просувати свої схеми використовуючи обличчя публічних осіб, звісно, без їхнього відома. Йдеться, наприклад, про Аллу Мазур та Лесю Нікітюк.

Нещодавно урядова команда реагування на комп'ютерні надзвичайні події України CERT-UA виявила зростання кількості шахрайських сторінок у фейсбуку й оприлюднила їх список. У відомстві закликають користувачів не вестися на подібні схеми й бути обачними.

«Ніколи не вводьте реквізити платіжних карток на незнайомих та підозрілих вебсайтах, а також налаштуйте контроль руху коштів (увімкніть SMS-інформування, встановіть ліміти на операції)», — закликають у відомстві.  

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись