Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Росіяни вільно можуть в'їжджати до ЄС, їм не заборонили в’їзд

Така новина шириться проросійськими телеграм-каналами, зокрема її поширив канал «Политика страны». У повідомленнях йдеться, що жодних рестрикцій не введено. Мовляв, попри вимоги України щодо обмежень для росіян, ЄС не поступився і нічого не ввів. Насправді автори підміняють факти та приховують найголовніше: значні обмеження таки є.

Як повідомляє Reuters, міністри закордонних справ країн-членок ЄС ухвалили рішення ускладнити отримання віз громадянами Росії. Угода про спрощений візовий режим уже зупинена. Це істотно зменшить кількість віз, виданих Європейським Союзом.

Процедура буде прискіпливішою та довшою. Проте наразі й справді не йдеться про загальну заборону на туристичні поїздки росіян. Серед країн, які виступили проти візових обмежень для росіян, є Німеччина та Франція. Водночас країни Східної та Північної Європи рішуче підтримують заборону. Прокремлівські канали намагаються не згадувати цей факт й усіляко його заперечують. Однак жодних доказів вони не публікували.

Такі маніпуляції є частиною меседжу про те, що Росія та росіяни насправді не страждають від будь-яких обмежень, які запроваджує щодо них ЄС.    

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись