Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Зі зняттям зернової блокади значно збільшаться ціни на борошно в Україні

Такий меседж просувають проросійські телеграм-канали, зокрема «Сплетница» та «MediaKiller». У дописах ідеться, що нібито українцям варто приготуватися до дефіциту борошна через його продаж на Захід. Автори чинять спроби залякати та водночас приховують основні факти.

Насправді ж, як повідомляє очільниця Українського клубу аграрного бізнесу, Україна виробляє борошна в 3-4 рази більше, ніж споживає. Тож із тиском надмірної пропозиції на внутрішній ринок, звісно, ціни обвалилися. Наприклад, за даними Мінфіну, цьогоріч улітку  вартість борошна становила на 1,69 грн\кг менше, аніж зазвичай. 

Саме тому з відкриттям портів ціни стрімко не піднімуться, а стабілізуються. До того ж як стверджує експертка, ціна зростатиме повільно та її рівень поки що залишатиметься низьким. У піднятті цін зацікавлені всі, адже аграрії потребують фінансової спроможності продовжити своє виробництво.

Поширюючи такі повідомлення, пропагандисти намагаються залякати читачів та перебільшують чинник збільшення цін. Мовляв, держава не піклується про простий народ, продає товар за кордон, а українці будуть вимушені купувати його за завищеною ціною. Однак усе це лише порожні погрози та маніпуляції не підтверджені жодними фактами.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись