Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Росія не постраждає від імовірного вибуху на ЗАЕС

Такі меседжі поширюють проросійські пропагандисти, зокрема й Анатолій Шарій. У його дописах йдеться, що буцімто вся радіаційна хмара піде на Захід: Польщі дістанеться, та й узагалі постраждає Західна Європа, аж ніяк не Москва. Проте це лише приховування справжніх фактів.

За даними Енергоатому, станом на 29 липня 2022, радіаційна хмара в разі важкої аварії на Запорізькій АЕС накриє частину півдня України та південно-західні регіони Росії відповідно до рози вітрів. Усе залежатиме від напрямку вітру, втім Росія розташована близько від ЗАЕС, а отже малоймовірно, що вона зовсім не постраждає. Тож така можливість існує.

Пропагандисти поширюють цю новину, аби просувати меседж про те, що війна в Україні ніяк не вплине на Росію. Нібито лише постраждає сама Україна та її партнери.

Власне ж Шарій прикріпив до свого допису справді змодельований напрямок поширення. Однак не весь відеофрагмент. Наприкінці змодельованого періоду основним напрямком поширення радіаційної хвилі є східний. Це означає, що суттєві концентрації радіації можуть фіксуватися над окупованими частинами Донецької та Луганської областей і далі над Росією.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись