Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation Росія не постраждає від імовірного вибуху на ЗАЕС

Такі меседжі поширюють проросійські пропагандисти, зокрема й Анатолій Шарій. У його дописах йдеться, що буцімто вся радіаційна хмара піде на Захід: Польщі дістанеться, та й узагалі постраждає Західна Європа, аж ніяк не Москва. Проте це лише приховування справжніх фактів.

За даними Енергоатому, станом на 29 липня 2022, радіаційна хмара в разі важкої аварії на Запорізькій АЕС накриє частину півдня України та південно-західні регіони Росії відповідно до рози вітрів. Усе залежатиме від напрямку вітру, втім Росія розташована близько від ЗАЕС, а отже малоймовірно, що вона зовсім не постраждає. Тож така можливість існує.

Пропагандисти поширюють цю новину, аби просувати меседж про те, що війна в Україні ніяк не вплине на Росію. Нібито лише постраждає сама Україна та її партнери.

Власне ж Шарій прикріпив до свого допису справді змодельований напрямок поширення. Однак не весь відеофрагмент. Наприкінці змодельованого періоду основним напрямком поширення радіаційної хвилі є східний. Це означає, що суттєві концентрації радіації можуть фіксуватися над окупованими частинами Донецької та Луганської областей і далі над Росією.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join