Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Україна несе біологічну загрозу

Це одна із найпоширеніших заяв російської пропаганди. Нібито Україна несе світу біологічну загрозу, адже створює біолабораторії, штучно поширює різноманітні хвороби, зокрема холеру чи чуму. Після початку російсько-української війни дезінформація про «небезпечні» дослідження та програми біологічної зброї за участі США набула особливого розмаху.

Росія активно поширювала інформацію про спалахи холери в різних містах. Зокрема, Одесі, Києві, Білій Церкві та інших. Насправді все це — відверті фейки з метою залякати й поширити паніку серед людей. Як стверджують аналітики проєкту Myth Detector, у будь-якому природному середовищі є збудники багатьох хвороб, зокрема і холери. Наприклад, в Україні, як і будь-де, є природні збудники холери. Звісно, за певних кліматичних умов імовірність зараження збільшується. Однак пропагандисти значно перебільшують факт можливого зараження.

Вони апелюють до справжніх спалахів хвороби, які відбувалися раніше. Проте ці спалахи закономірні та як правило, не пов’язані зі штучним поширенням інфекції. Зараження відбувається переважно від води, рідше від заражених харчових продуктів. Загалом поширенню хвороби сприяють погані санітарні умови.

До того ж під час глобального спалаху Еболи (збудника хвороб) в Україні не було жодного підтвердженого випадку зараження. Отже, усі випадки мають лише природний характер. Саме тому Україна ніяк не може нести біологічної загрози.

Однак через звірства Росії все можливе. До прикладу, у Маріуполі припускали можливість спалаху чуми, адже невідповідні санітарні умови, що виникли внаслідок війни, яку розв’язала Росія, могли це спричинити. Проте якщо це й станеться, винною у цьому буде саме Росія. Поширюючи такі меседжі, Росія намагається виправдати себе, тож перекидає вину на Україну. Про те, які розробки Росія приписувала так званим біолабораторіям в Україні читайте в матеріалі Гали Скляревської

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись