Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція НАТО може використати ймовірну аварію на ЗАЕС для того, щоби вступити у війну

Таку заяву поширюють прокремлівські канали на тлі подій, що відбуваються на території захопленої російськими військовими Запорізької атомної електростанції. Пропагандисти стверджують, що НАТО збирається використати напружену ситуацію на АЕС для того, щоби повноцінно вступити у війну з Росією. Таких висновків вони доходять на основі заяви члена парламенту Великої Британії Тобіаса Еллвуда. Проте це — маніпуляція.

За даними аналітиків EU vs Disinfo, у серпні Тобіас Еллвуд, член парламенту Великої Британії, справді висловився щодо ситуації на Запорізькій АЕС. Він заявив, що через витік радіації є реальна загроза життю, тож 5 стаття Атлантичного договору, яка передбачає спільну оборону в разі воєнної загрози, автоматично набуде чинності. Російська пропаганда використовує саме це попередження як підтвердження війни з НАТО.

Однак у контексті заяви політика зрозуміло, що будь-які умисні дії Росії, які спричинять поширення радіації в країнах НАТО, слід вважати нападом на них і спонукати до спільної оборони, як і власне це передбачено статтею 5 Атлантичного договору. Саме тому НАТО не збирається вступати у війну, а лише оборонятиметься в разі можливої загрози. Тобто слова британського високопосадовця стосувалися оборони країн-членкинь НАТО.

Пропагандисти намагаються просувати меседж про те, що НАТО планує вступити у війну, аби виправдати себе і довготривалу війну, яку розв’язала саме Росія.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись