Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation ВООЗ рекомендує готуватись до ядерної війни

У соціальних мережах поширюють відео, в якому двоє чоловіків розповідають, що нібито Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) закликає готуватись до ядерної війни через повномасштабне вторгнення Росії в Україну. Нібито ВООЗ рекомендує країнам бути готовими до будь-яких непередбачених обставин або подій. Також, нібито в організації надали перелік ліків, які необхідно підготувати для використання в разі радіаційної небезпеки. Це — маніпуляція.

На поширення маніпулятивного відео звернули увагу фактчекери проєкту Maldita.es. ВООЗ справді оновила список ліків, які необхідні для подолання наслідків можливої ядерної надзвичайної ситуації. Але таке оновлення є сталою практикою та ніяк не стосується вторгнення Росії в Україну. Попередній документ підготували у 2007 році, тому з часом він втратив свою актуальність. У рекомендаціях ВООЗ узагальнено розглядає будь-які випадки радіоактивного забруднення, зокрема через аварії чи застосування ядерної зброї. 

Пропагандисти систематично поширюють різноманітні фейки щодо можливого застосування ядерної зброї в Україні. Раніше агітпроп поширював фейки, що нібито Велика Британія підтримує Україну в рішенні застосувати брудну бомбу або ж Зеленський використає «брудну бомбу» на прохання США. Також писали, що нібито Україна закликає до початку ядерної війни. У такий спосіб пропагандисти намагаються залякати українців та змусити здатися.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join